www.toppturhelgeland.com

www.toppturhelgeland.com

torsdag 2. april 2020

Hva er et svakt lag? Del 4 med vurdering av dagens situasjon


Vi våknet opp med nysnø, 8-10 cm, i Mo i Rana. Mens Utskarpen hadde fått 30 cm. Det er grunn til å tro at det var nordvesten som hadde gitt Utskarpen så mye snø og det kunne godt vært en annen vindretning på innlandet. Vind fra forskjellige retninger med snø og/eller snøforflyttinger ser ut til å være Varsom Regobs sin konklusjon da de meldte om det ene skredproblemet: Fokksnø (flakskred) fra 300 moh (og høyere) i alle himmelretningene. Skredstørrelse 3 store skred pga stor pålagring av snø. Utløsningsårsak: Lite tilleggsbelastning (betyr en skiløper med ski på bena).Skredstørrelse 3 er skred som går langt og inneholder mellom 1000 og 10000 kubikkmeter snø, kanskje med noen løsrevne steiner i seg.
Neste skredproblem er vedvarende svake lag fra 1000 moh og lavere. Siden VSL er noe som fikk betydning fra siste helg har de lite info om utstrekningen, men de store skredene regnes å ha sitt utspring fra VSL og kantkorn nede i snødekket. Langt nede der snøpakken er tykk og nærmere overflaten der det er lite snø. Her meldes det om skredstørrelse 4 svært store skred med innhold på 10000 til 100000 kubikkmeter snø og løsrevne steiner. Årsaken til at det kan bli så store skred på VSL er når forplantingsevnen i dette svake laget (kantkorn) er stort. Når det VSL kollapser blir det voldsomt trykk (det er det drønnet man kan høre) som sprer seg over et stort areal. Utløsningsårsak: Stor tilleggsbelastning som betyr menneske på føttene, skiløperfall, snøscooter osv. Svært store skred går enda lengre enn store skred. Årsaken til at de melder stor tilleggbelastningen er  kombinasjon mellom en hard overflate og at det VSL ligger i gjennomsnitt dypt i snødekket. Men det er også her man kan bli lurt: Ved oppstikkende steiner og andre plasser der snødekket er tynt er det jo selvsagt mye kortere ned. Og vi har jo en lei tendens til å dra innom steinene på tur oppover. Det er mye tryggere for skiløpere, og scootere; å være der snøpakken er tykk (ved samme helningsgrad).
I morgen melder de også faregrad 3 og forandringen på innholdet i skredproblemene er at det meldes om VSL fra 500 moh og høyere. Dette viser at de ikke har fått analysert det vedvarende svake laget godt nok pga at det nettopp har blitt utfordrende. Svartisen som region er stor og det tar tid å få nok info. Samtidig som snødekket er i forandring. Uansett så er det all grunn til å ta konservative valg. Velg bort skredterreng!
Skredstørrelse 4 svært store skred. Tipper på 50000 kubikk med snø. Ørtfjellet.

Samme skred

Bredek fjellgård blir liten der nede til høyre. Skredstørrelse 4 Svært store skred

I begynnelsen på Tespdalen gikk dette skredet, natt til onsdag denne uka.
Ser ut til at dalbunnen er nådd.